Yapmak mı Düşünmek mi?
İnsan düşününce, düşünmenin ne kadar da insanı etkileyici bir gücü olduğunu anlıyor ve düşünmek, kimine göre bir varoluşun, kimine göre de yok oluşun kapılarını aralıyor.
Düşünmek kadar yorucu bir eylem daha var mıdır bilemiyorum.
Kimisi düşünerek hayatına anlam katma derdindeyken, kimisine de sorsanız, ne düşünüyorsun? diye; “Düşünemediklerimi düşünüyorum!” deyip size yeni bir düşünme kapısı aralayıveriyor.
“Bir saatlik düşünmek, bin yıllık nafile ibadetten daha hayırlı” mantığı ile kendisini düşünmeye verip de ibadetlerden uzak duranların olayı algılamadığı gerçeğini varsaymayalım şimdi, gerçek anlamda düşünen insanlar için söylenmiş bir sözdür o!
Akşama kadar karınca gibi çalışıp da verilen görevleri yerine getirenlerin vardıkları hedef sadece görevi layıkıyla yapmak iken, akşama kadar hiçbir işe elini sürmeyip de sadece düşünen insanların, süre bitmeden bir çırpıda tüm işleri bir saatte halletmesi veya kilitlenen sorunları anında çözüme kavuşturması, düşünmenin ne kadar da yorucu bir eylem olduğu savımızı destekler mahiyettedir…
Bu arada düşünenlerin beyni gelişirken, bedeni de çaptan düşmeye mahkûm oluyor.
Çelişkiler, girdaplar, asi tavırlar, başkaldırmalar, meydan okumalar hep düşünen insanlarda bulunan meziyetlerdir!
Yoldan çıkmayı göze alamayan, koyun gibi güdülmeye razı, verilen emirleri yerine getiren, robot gibi yaşayan insanlara, düşünen insanlar hep imrenmiştir.
Düşünmek beyni geliştirirken bedeni de yoruyorsa, bedenin erken yaşlanmasına vesile oluyorsa, buna da itiraz etmemek lazım.
Zira ‘çok düşünen, çok yaşamaz, çok bilen çok acı çeker’ gibi sözler yerinde sözlerdir. Ki çok yaşamak da pek fazla kimsenin işine yaramıyor olsa gerek.
Nitelikli yaşamak diyoruz, düşünerek yaşamaya.
Yaprak dökenler, meyvesini vermiş, görevini ifa etmiş, acısını çekmiş, bedelini ödemişken; baharı yaşayanlar, bahar için bekleyenler de, baharın keşmekeşliğine kendisini bırakmayı düşünen boş beyinlerin, boşa kürek çekenlerin yaşama şeklidir.
Zor da olsa, acı da çekse insan, bedelleri sonuna kadar ödeyecek olsa da, beyin gibi bir nimetin, gerçek anlamda çalıştırılması ve işe yarar sonuçlar elde edilmesi için çaba sarf edilmesi önemlidir.
Dünya öküzün boynuzlarında falan değil, çok çalışan robot gibi insanların sırtında hiç değil, dünya düşünen, acı çeken insanların sırtında dönüyor.
Benzin koyarak arabayı hareket ettirebilirsiniz lakin araba tasarlamak için düşünen bir beyne ihtiyacımız vardır.
Mustafa SÜS
10.03.2023