Site icon

Gençlere kitabı nasıl sevdiririz? Genç Yazar Güldane Çetinkaya

Paylaş

GENÇLERE KİTAP OKUMAYI NASIL SEVDİREBİLİRİZ?
Kitap okumak; küçük yaşlarda verilmesi gereken bir alışkanlıktır. Çocukken kitap okumaya başlamak ve hayal gücümüzü keşfetmek çok önemlidir. Son dönemlerde sosyal medya kullanımının artması ve genç kitlelerin okumaktan ziyade izleme odaklı olduğu görülmektedir. Kitap, dergi, makale vs. gibi bir tür okumak biz gençlere zor geliyor. Merak etme ve detaylı bilgi sahibi olma gibi endişelerimiz yok mesela; çok sabırsız oluyor, çok çabuk sonuç istiyoruz. Bunun için Google açıp yapay zekadan kısa sürede bilgileri tüketebiliyoruz, öğrenebiliyoruz. Bunun olmaması ve kitap okuma oranımızı artırmak için farklı yöntemler denenebilir.
Ben küçükken; çok eski değil 5-6 sene önce lisede her yıl kitap fuarına giderdik. Yazarların imzaladığı kitapları alır, onlarla fotoğraf çekilirdik. Kitabı okurken yazarı görmüş olmanın heyecanı ve onun düşüncelerini okumak büyük zevk verirdi. Kitap fuarından aldığım her kitabı okuyup bitirmişimdir. Üniversitelerde de kitap fuarları olabilir ve öğrenciler iyi yazarları bizzat görerek okuma-yazma isteğini fark edebilir. Yine lise yıllarımdan örnek vereceğim kitap okuma yarışmaları yapılırdı. Öğrencilere 5 kitap verilirdi, bunun içinde birkaç ay süre verilirdi. O süre içinde, kitapları sayısız kez okuyup çok fazla bilgi edinirdik. Özetlerini çıkartıp yarışmaya katılırdık. Bu tür yarışmalar sadece çocuklar için değil gençler ve diğer kitleler içinde tetikleyici olur. Örneğin Çanakkale ile ilgili bir tarih kitabı okutuyorsun bu yarışmada diyelim o yarışmayı kazanan kişiye ödül olarak oraya gönderirsin. Hem gezip görerek hem de okuyarak çok daha azimli bilgili gençler olur ülkemizde. Şimdi söyleyeceğim maddede kitapları sevmemize, onlarla haşır neşir olmamıza yardımcı olur. Televizyon yarışmalarına kitap yarışmaları eklenebilir. Yazarların ismi; kitap karakteri ya da bir kitapla ilgili soruları karşılıklı yanıtlamak, bizi sosyal medyada saçma sapan videolar çekmekten ve bağımlı olmaktan kurtarır. Saydığım maddelerin çoğu ödül vadediyor farkındayım ama yaşadığımız dönemde bilgiye ulaşmak çok kolay olduğu için rekabet ortamı bu şekilde yaratılabilir.
Doğru kitap seçimi de çok önemlidir. Bireyin kendini tanıması gerekmektedir, ilgi duyduğumuz alanlardan okumaya başlanmalıdır. Bu alışkanlığı kazanmadan önce çok kalın kitaplar yerine ince ve daha açık kitaplardan başlamalıyız. Okudukça kelime haznemiz gelişiyor ve ilerleyebiliyoruz. Önceki yıllarda Dostoyevski Yeraltından Notlar kitabını ve Franz Kafka Dönüşüm kitabını okuduğumda anlamamıştım, hiç zevk alamamıştım. Ama şimdi okuduğumda derin manalar buluyorum.
Kitap okuyan kitaplarla ilgilenen arkadaş ortamlarına girmek; tavsiye ve önerilerde bulunmak, kitaplar hakkında tartışmak, motivasyonu arttırır. Sonuç olarak bu uygulamalar sayesinde biz gençler birbirimize örnek oluruz. Kitaplar ruha ilaçtır, arkadaştır.

DERS: İLETİŞİM AHLAKI
ÖĞRETMEN: MUSTAFA SÜS
ÖĞRENCİ: GÜLDANE ÇETİNKAYA


Paylaş
Exit mobile version