SAHİ BİZ KAÇ KİŞİYİZ?
”Herkes gibi ben de dedikodu yapmaktan hoşlanıyordum ama bunun çok ciddi ve kesinlikle affedilmez (kul hakkı) bir günah olduğunu iyice özümsedikten sonra dedikodu yapmaktan kesinlikle vazgeçtim, bu yüzden kimse benim yanımda dedikodu yapamaz ve dedikoduyu alışkanlık haline getirenlerden uzaklaştım…” diyen kaç kişi var ki etrafımızda?
”Kutsal ya da diğer kitapları okudukça Peygamberlerin ve âlimlerin hayatlarını inceledikten sonra ”Kalp kırmanın, Kâbe’yi yıkmaktan beter” olduğunu öğrenip, etrafımdaki insanların kalbini kırmamaya özen gösteriyorum.” diyen kaç kişi var?
”Bir şehrin en kötü mahallesinde yaşayarak o şehri çok kötü şehir olarak nitelendirirken biraz yükseklere çıkıp o şehrin diğer güzelliklerini de görebildim mantığıyla;
Etrafımızdaki kötü insanlardan uzaklaşarak yeni insanlar tanıyarak, nice güzel insan varmış.” diyen kaç kişi var?
”Sürekli kendi ideolojisine yakın kitaplar, makaleler okuyarak dünyaya dar çerçeveden bakmak yanlış, biraz da ‘benim gibi düşünmeyenleri’ okuyayım, bakalım öteki mahallede neler olup bitiyor?” diyen kaç kişi var?
”Benim yaşantıma bakarak; ‘özü sözü bir’ yanlışı, hataları da olsa kendisini eleştirebilen erdem sahibi biri olarak bilinirim.” diyen kaç kişi var?
 
”Adil olmanın gerektiğine inandığım için, mazlum olan düşmanım da olsa, haksız olan babam da olsa adaletten asla ayrılmam.” diyen kaç kişi var?
”Başarılı olup, başarıları sonucu herhangi bir makama lâyık görülen birisi için, benimle aynı yolları yürüdü ama kendisini geliştirdi, helâl olsun, o makamı hak etti, yapıp ettikleriyle itibar kazandı, kıskançlık yapmanın manası yok.” diyebilen kaç kişi var?
”Bu insan öyle sağlam karakterlidir ki, hak etmediği halde düşmanına bile zarar gelmez bu insandan.” denilen kaç kişi var?
”Kitap okumayı spor olsun diye okumayıp, okuduğum kitap sonrası hayatımda önemli değişiklikler yaptım, hatalarımı eksiklerimi gördüm.” diyen kaç kişi var?
”Kahve içen, kahveden zevk alıyor, haram değil günah değil, illâ çay mı içmesi gerekiyor?” diyen kaç kişi var?
”Beytülmal’den bir hırka aşıran savaşta ölse de şehit olmaz!” dûsturuyla hareket edip, devletten mal çalmamaya dikkat eden ama beceriksizliği yüzünden devleti zarara uğratan, verilen görevi kendisini geliştiremediği için layıkıyla yapmayan, önemli işleri zamanında yapmayıp mesai mefhumuna dikkat etmemenin de Beytülmal’den hırka aşırmak” olduğunun bilincinde olan kaç kişiyiz?
Sahi biz kaç kişiyiz?
Mustafa SÜS


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YouTube